Vanhan kiinteistön palauttaminen terveyskeskuskäyttöön vaatii varmuutta sisäilman laadusta. Tässä tapauksessa tila oli ollut tyhjillään kolmen vuoden ajan, ja uutta käyttöä edelsi perusteellinen kuntotarkastus toimenpiteineen myös ilmanvaihdon osalta.
Terveyskeskuksen erityisvaatimukset sisäilmalle
Kyseessä oli vuonna 1975 valmistunut rakennus, joka toimi alun perin tekstiilitehtaana. Vuonna 1978 tiloissa alkoi terveyskeskustoiminta. Ajan myötä kiinteistö pääsi huonoon kuntoon, ja lopulta terveyskeskus jouduttiin sulkemaan vuonna 2020.
Uuden toimijan myötä terveyskeskus palautettiin tiloihin toukokuussa 2024. Tiloissa suoritettiin kunnostustyöt, joissa yksi keskeinen vaatimus oli varmistaa hyvälaatuinen ja turvallinen sisäilma. Kun kyse on terveydenhuollon tiloista, sisäilman on oltava moitteetonta niin potilaiden kuin henkilökunnan hyvinvoinnin kannalta.
Tiiveyskoe osoitti merkittävää vuotoa
Ennen ilmanvaihtojärjestelmän tiivistystä toteutettiin tiiveyskoe, jonka tulokset puhuivat karua kieltä ilmanvaihtokanavien kunnosta. Vuoto ennen tiivistystä oli noin 881,9 l/s @ 400 Pa eli 1,7 l/s per m². Tulos osoitti, ettei järjestelmä täyttänyt edes A-tiiveysluokan vaatimuksia, joten tilanne oli huolestuttava.
Asiakas kaipasi nopeaa, tehokasta ja vaivatonta ratkaisua, sillä tilat oli tarkoitus ottaa käyttöön mahdollisimman pian. Ilmanvaihtokanavat päätettiin tiivistää Aeroseal-teknologialla, jonka etuna on tarkkuuden lisäksi muun muassa purkutöiden ja kalliiden investointien välttäminen.
Vanha kiinteistö sai uuden elämän
Koko tiivistystyö toteutettiin kahdessa työpäivässä, mukaan lukien valmistelut ja purkutyöt. Tämä on merkittävä aikahyöty verrattuna perinteisiin menetelmiin, jotka usein vaativat purkamista ja viikkojen tai jopa kuukausien työrupeamia.
Aeroseal-teknologia osoitti jälleen kykynsä myös vanhojen ja huonokuntoisten rakennusten osalta. Tässä kohteessa saavutettu 87 %:n vuodon väheneminen paransi merkittävästi ilman laatua ja mahdollisti terveyskeskustoiminnan turvallisen jatkumisen.
Prosessi pähkinänkuoressa:
Valmistelut: Ensin järjestelmät eristettiin ja suljettiin niin, että tiivistettävä alue saatiin hallintaan.
Tiivistys: Ilmanvaihtokanaviin puhallettiin Aeroseal-laitteistolla hienojakoista tiivistysainetta, joka tarttuu ja sulkee vuotokohdat. Aine ei tartu kanavan sisäpintaan, vaan ainoastaan vuotokohtiin.
Tarkastus: Lopuksi mitattiin lopputulos, joka osoitti kohteen saavuttaneen C-tiiveysluokan sekä noin 87% vuodon vähenemisen.
Aeroseal-tiivistyksen tulokset:
- Vuoto ennen 881,9 l/s @ 400 Pa = 1,7 l/s per m²
- Vuoto jälkeen 100,7 l/s @ 400 Pa = 0,194 l/s per m²
- Vuodon väheneminen noin 87 %
- Saavutettu tiiveysluokka C
Tuloksena tiloihin saatiin raikas ja tasaisesti kiertävä sisäilma. Samalla kiinteistön käyttöikää onnistuttiin pidentämään, vaikka aikaisemmin tilojen suhteen oli jo lähes luovutettu. Kohteen ensisijainen tavoite oli saavuttaa terve sisäilma, mutta toimiva ilmanvaihdolla on roolinsa myös muun muassa energiatehokkuudessa, sillä ilmavuotojen tukkiminen vähentää lämpöhukkaa ja parantaa järjestelmän tehokkuutta. Näistä energiankulutukseen liittyvistä eduista tässä terveyskeskuksessa tullaan nauttimaan myös pitkällä aikavälillä.
Kärsittekö huonosta sisäilmasta?
Toimiva ilmanvaihto vaikuttaa suoraan tilojen viihtyvyyteen, sisäilman laatuun ja energiankulutukseen. Vanhojen kiinteistöjen kohdalla ongelmat voivat tuntua ylitsepääsemättömiltä, mutta niin ei tarvitse olla.
IML suosittelee aloittamaan sisäilmaongelmien syyn tutkimisen ilmanvaihtokanavien tiiveyskokeella. Se on nopea ja kustannustehokas tapa selvittää ilmanvaihtokanavienne kunto – ilman purkutöitä tai kalliita investointeja. Kanavien tiivistämiseen käytämme edistyksellistä uusinta Aeroseal-tiivistysteknologiaa.
Tee ensimmäinen liike kohti parempaa sisäilmaa – tilaa tiiveyskoe!
Olemme Aeroseal-teknologian edelläkävijä Suomessa ja koko Pohjoismaissa. Pyydä arvio ja suunnitellaan ratkaisu, joka sopii teidän kiinteistön tarpeisiin!
Ota yhteyttä:
Haluatko lisätietoa? Lue lisää ilmanvaihtokanavien korjaamisesta Aeroseal teknologialla viimeisimmistä artikkeleistamme: